Asyllejre i Rwanda?

 


Mange danskere til venstre for midten i dansk politik er nok af den opfattelse, at oprettelse af asyllejre i Rwanda er absurd teater. Rwanda har store problemer med for eksempel ytringsfrihed, retssikkerhed og gennemsigtighed i retsvæsenet.  Skal Danmark have asylsamarbejde med Rwanda?

International PENs fokus
International PEN, en international organisation bygget på nationale centre, også i Danmark, har netop afsluttet sin kongres i Uppsala i Sverige. International PEN og dermed Dansk PEN har fokus på fremme af litteratur, fremme af sproglig diversitet og sproglige rettigheder, modarbejdelse af hadefuld tale og styrkelse af ytringsfriheden. Med disse fokuspunkter bliver International PEN også nødvendigvis en politisk organisation. Litterære udtryk i dets mange former er ikke autoritære magthaveres foretrukne kop te. Ej heller sproglig diversitet og sproglige rettigheder. Hadefuld tale er er der til gengæld mange der kan se deres fordel ved. Og ytringsfrihed er nærmest værst af alt.

Kongressens fokus
At International PEN må manøvrere politisk blev synligt på kongressen. I forbindelse med møderne stilles en tom stol med en plakat frem: #Empty Chair. En første tanke er at det er en invitation til at træde ind ad døren, sætte sig ned og deltage i mødet. Det er desværre ikke tilfældet. #EmptyChair er en hilsen til medlemmer af PEN International og andre forfattere, skribenter, journalister osv., der er blevet forsvundet, er taget til fange, er myrdet, er torteret, intimideret eller mishandlet. Og det er desværre daglig kost i arbejdet i PEN International.

Innocent Bahati væk i Rwanda
Til brug for kongressen udarbejder PENs sekretariat en landerapport med en oversigt over krænkelser af ytringsfriheden og fri udveksling af tanker og ideer. Om Rwanda står der blandt andet:
”Myndighederne fortsætter med at anvende generel og vag lovgivning om national sikkerhed og lovgivning om benægtelse af folkedrabet som værktøjer til at undertrykke ytringsfriheden. I en situation med fastfrosne medier og et stivnet samfund anvendes YouTube som et populært og alternativt forum til at debattere og diskutere sociale forhold. I årets løb har myndighederne arresteret, retsforfulgt og fængslet borgere på grund af deres kritiske synspunkter om folkedrabet i 1994. De retsforfulgte mødes med anklager om ”opfordring til vold og social uro”, ”benægtelse af folkedrabet”, ”retfærdiggørelse af folkedrabet” og ”forsøg på splittelse”. De anklagede idømmes lange fængselsstraffe. Den 7. februar 2021 forsvandt den rwandiske digter Innocent Bahati på mystisk vis. Den populære digter offentliggjorde sine digte om sociale emner på YouTube. Han var forsvundet en gang før efter at have lagt en kritisk kommentar på internettet om regeringens politik. Man fandt ham i politiets varetægt efter flere uger. I slutningen af 2021, næsten et år senere, er hans skæbne og opholdssted ukendt”.
Der var desværre mange Empty Chairs på kongressen i Uppsala.

Sproglig diversitet
Det er ikke kun mennesker, der bliver undertrykt, det bliver deres sprog også. Som medlem af PEN’s Translation and Linguistic Rights Committee er jeg med til at arbejde for, at lokale sprog og oprindelige sprog får lov til at blive, og at blive hørt. Mennesker har naturligvis ret til at udtrykke sig på det sprog, de ønsker, og flersprogethed styrker ytringsfriheden.

Ytringsfrihed under pres
Herhjemme har vi set Dansk Folkeparti foreslå, at børn med anden oprindelse ikke må tale deres modersmål i skolegården, hvilket jo er en grov krænkelse af ytringsfriheden.
Ytringsfriheden er under pres mange steder, såmænd også i Danmark. Vi har set forskere på Aarhus Universitet, der bliver presset til ikke at ytre kritik af forudbestilte forskningsresultater. Retssagen om ytringer i forbindelse med en Covid-19-demonstration faldt heldigvis ud til fordel for retten til at ytre sig.
Der var happenings på kongressen til fordel for de iranske kvinder, en resolution om det kurdiske sprog blev vedtaget, og tidligere international formand for PEN Jennifer Clement fortalte groteske historier om kvinders status i Mexico.
Selvcensur, der bygger på angst og frygt for konsekvenser, er en udbredt form for krænkelse af ytringsfriheden, ligesom hadefuld tale, der skræmmer folk fra at ytre sig, er det.
Billedet viser en demonstration mod udveksling af personer i Sverige og Finland til fordel for et medlemskab af NATO. Det er menneskehandel på højeste politiske plan. Det eneste de pågældende har   gjort, er at ytre sig kritisk i Tyrkiet. Billedet er taget af Marianne Østergaard, der er bestyrelsesmedlem i Dansk PEN.
 
 


Klimakampen
International PEN mener, at én af de kommende slagmarker for kampen for ytringsfrihed bliver på klimaområdet, hvor stærke interesser ikke er interesserede i åbenhed og gennemsigtighed. Senest har vi set mordene på en forsker og en journalist i Amazonas. Men naturligvis er den digitale udvikling på medieområdet, hvor det bliver nemmere for autoritære magthavere at overvåge og kontrollere medierne, helt central i kampen for ytringsfrihed.

Dansk PEN
I Dansk PEN tager vi kampen op. Vi modarbejder hadefuld tale, og vi arbejder for at styrke ytringsfriheden. Eksempelvis har vi netop stiftet et Afrikanetværk, der fokuserer på afrikansk litteratur og mulighederne for at ytre sig frit på det afrikanske kontinent. Et sprognetværk er på vej, der fokuser på sproglige rettigheder, sproglig diversitet og oversættelse.
Heldigvis tog Finsk PEN initiativ til et nordisk møde på kongressen. Vi etablerede et netværk, som vi forventer os meget af. Repræsentanter for PEN-centre i Danmark, Norge, Sverige og Finland deltog. Måske kan vi få Island med, og måske også det færøske sprog og det samiske sprog.

Demokratiet
Mulighederne for og retten til at ytre sig frit er essentielt for at bevare og udvikle et parlamentarisk demokrati. Tænk på det når du ytrer dig, blandt andet her i valgkampen.

Jørgen Christian Wind Nielsen
Bestyrelsesmedlem i Dansk PEN
Medlem af Translation and Linguistic Rights Committee i International PEN

 
 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

FIT and CEATL sign the Barcelona manifesto

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023