Digteren Innocent Bahati væk i Rwanda

 


PEN International holdt sin kongres nr. 88 i Uppsala i den sidste uge af september. PEN International har en tradition for at åbne kongresser, komitémøder og større workshops med en #EmptyChair. En første tanke kunne være, at det var en invitation til at træde ind ad døren, sætte sig ned og deltage i mødet.

Det er desværre ikke tilfældet. #EmptyChair er en hilsen til medlemmer af PEN International og andre forfattere, skribenter, journalister osv., der er blevet forsvundet, der er taget til fange, myrdet, torteret eller mishandlet, og derfor ikke kan være tilstede. Den slags er desværre daglig kost i PENs arbejde.

PENs case liste - med landerapport om Rwanda
Forud for kongressen udarbejder PENs sekretariat en landerapport med en oversigt over krænkelser af ytringsfriheden og den frie udveksling af tanker og ideer. 

Om Rwanda står der i min oversættelse fra engelsk:

”Myndighederne anvender fortsat generel og vag lovgivning om national sikkerhed og lovgivning om benægtelse af folkedrabet som værktøjer til at undertrykke ytringsfriheden. I en situation, hvor grebet om medierne og civilsamfundet strammes til det yderste, bruges YouTube som et populært alternativt forum til at debattere og diskutere sociale forhold. I årets løb har myndighederne arresteret, retsforfulgt og fængslet borgere på grund af deres kritiske holdninger til folkedrabet i 1994. De retsforfulgte mødes med anklager om ”opfordring til vold og social uro”, ”benægtelse af folkedrabet”, ”retfærdiggørelse af folkedrabet” og ”forsøg på splittelse”. De anklagede idømmes lange fængselsstraffe. Den 7. februar 2021 forsvandt den rwandiske digter Innocent Bahati på mystisk vis. Den populære digter offentliggjorde sine digte om sociale emner på YouTube. Han har en gang tidligere været forsvundet efter at have lagt en kritisk kommentar på internettet om regeringens politik. Først flere uger senere fandt man ham i politiets varetægt. I slutningen af 2021, efter knapt et år, er hans skæbne og opholdssted fortsat ukendt”.


Hilsen til Innocent Bahati
På mødet i PEN Internationals komité for Oversættelse og Sproglige Rettigheder blev det mig betroet at oplæse en hilsen til Innocent Bahati. Den lyder sådan her:

"Innocent Bahati er en populær rwandisk digter. Han er kendt for åbent at forholde sig kritisk til sociale spørgsmål. Han har offentliggjort sin poesi på YouTube og Facebook. Han har regelmæssigt optrådt ved litterære arrangementer i Rwanda.
Bahati forsvandt på mystisk vis den 7. februar 2021 efter at han gik til et møde med en unavngiven person på et hotel i Nyanza distrikt i Rwandas sydlige provins. Han havde angiveligt modtaget et telefonopkald fra en person før mødet.
Det antages i brede kredse, at Innocent Bahatis forsvinden har at gøre med hans kritiske poesi, især de sidste digte han skrev før han forsvandt: ”Hunger” ”Poverty” og ”Long Regulations”, der omhandler myndighedernes håndtering af Covid 19- pandemien dens konsekvenser for fattige rwandere.
PEN International fortsætter med at overvåge og følge hvad der ser ud til at være Innocent Bahatis tvungne forsvinden. PEN International opfordrer på det kraftigste myndighederne i Rwanda til at garantere hans sikkerhed og sundhed.
Sammen med de tusindvis af stemmer verden over, der har tilsluttet sig PENs kampagner for Innocent Bahati håber PEN International, at vi vil se ham igen og at verden vil høre den humane magt i hans ord, i hans poesi, i hans kunst, i hans talte ord."

Danske politikere opfordres til spørge til Innocent
I Dansk PEN vil vi indtrængende opfordre de danske politikere til at spørge til Innocent Bahatis opholdssted, hans sikkerhed og sundhed, når de næste gang skal mødes med rwandiske politikere om opførelsen af et modtagelsescenter for asylansøgere i landet.

Jørgen Chr. Wind Nielsen, medlem af Dansk PENs bestyrelse

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023

TLRC Update #3/2023