The Power of Words – Ordets magt - International PEN Kongres nr. 88, plus videos and resolutions

 


International Pen 88th Congress video links and resolutions 2022

 With the first link from the Opening Ceremony, have some patience, or scroll a couple of minutes forward. Otherwise you will miss it and scroll on to the next video. But enjoy Siri Hustvedt and others.

 

PEN 88TH INTERNATIONAL CONGRESS OPENING CEREMONY

 

PEN 88TH INTERNATIONAL CONGRESS PUBLIC PROGRAM

 

PUBLIC PANEL: ARE THE DANGERS OF WRITING ABOUT CLIMATE CHANGE THE PENQUESTION OF TOMORROW?

 

PUBLIC PANEL BACK TO THE FUTURE:


RESOLUTION ON THREATS TO FREEDOM OF EXPRESSION:

 

RESOLUTION ON JULIAN ASSANGE:


RESOLUTION ON CUBA:

 

RESOLUTION ON THE REPRESSION OF KURDISH LANGUAGE:

 

RESOLUTION ON UKRAINE:

 

 


PEN Internationals (I/PEN) kongres nr. 88 blev holdt i Uppsala fra den 27. september til den 1. oktober, inviteret af Svensk PEN og en række andre organisationer i Sverige. Fantastiske lokaliteter i universitetets hovedbygning og slottet. Temaet var ”The Power of Words - Future Challenges for Freedom of Expression”.

Kongressen drøftede aktuelle temaer som hadefuld tale, digital overvågning, vigtigheden af ytringsfrihed og informationsfrihed i forbindelse med klimaforandringer, krig og konflikter, seksuelle krænkelser, samt naturligvis I/PENs fremtidige arbejde. Mange lande benyttede for eksempel Covid-19-perioden til yderligere at begrænse ytringsfriheden. Det var jo også lige ved at ske i Danmark.

Bagtæppet var dramatisk: Voldsomme demonstrationer i Iran, terrorbomber i Afghanistan, krigen i Ukraine, drabsforsøget på Salman Rushdie, mordet på en journalist i Mexico og domfældelsen af Tsitsi Dangaremba i Zimbabwe.

Der var teater, oplæsninger, interviews og bogpræsentationer. En del af kongressen blev transmitteret online.

I/PENs Charter
I/PEN er 101 år gammel. Centralt er dens charter, der ikke kun bliver hevet frem og støvet af ved festlige lejligheder. Det bliver refereret til jævnligt, når I/PENs mission bliver drøftet. Hvad der kan synes paradoksalt er at I/PEN i nogle sammenhænge arbejder på at begrænse ytringsfriheden. Det er især på de sociale medier, hvor hadefuld tale, løgn og misinformation, udskamning, almindelige verbale overfald og tilsvining er daglig kost.

 


Foto: Jørgen Christian Wind Nielsen

Kongressen varede fire dage plus en dag med bogpræsentationer og læsninger. Nogle af dagene går naturligvis med standard generalforsamlingsmateriale: Valg, regnskaber, beretninger, optagelse af nye medlemmer, og i år eksklusion af PEN Rusland. Det foregår ved at centret bliver erklæret sovende.

#Empty Chair - Innocent Bahati væk i Rwanda
PEN International, og dermed Dansk PEN, har en tradition for at åbne kongresser, komitémøder og større workshops med en #EmptyChair. En første tanke er at det er en invitation til at træde ind ad døren, sætte sig ned og deltage i mødet. Det er desværre ikke tilfældet.

#EmptyChair er en hilsen til medlemmer af PEN International og andre forfattere, skribenter, journalister osv., der er blevet forsvundet, der er taget til fange, der er myrdet, der er torteret, intimideret eller mishandlet. Og det er desværre daglig kost i PEN International.

 


Foto: Jørgen Christian Wind Nielsen

 

Hilsen til Innocent Bahati
På mødet i PEN Internationals stående komité for Oversættelse og Sproglige Rettigheder blev det mig betroet at oplæse en hilsen til Innocent Bahati. Læs den her/. 

Sikkerhed
Derfor var kongressen i Uppsala fokuseret på sikkerhed: Vær forsigtig med hvilke nyhedsmedier du taler med, vær forsigtig med hvem du tager billeder af og poster, bær altid dit navneskilt synligt! Nogle møder og workshops var ”gadget free zones” hvor der ikke måtte anvendes mobiler, IPads osv. Nogle deltagere ønsker ikke deres navn på deltagerlister, de ønsker ikke at blive set på billeder, alene fordi de er bange for at myndighederne i deres eget land møder dem med repressalier, når de vender tilbage. Nogle går i eksil i andre lande, hvis de har mulighed for det.

Fribyer/ICORN
The International Cities of Refuge Network (ICORN) – det vi i Danmark kender som fribyer – arbejder tæt sammen med International PEN og tilbyder forfattere og kunstnere, der føler sig truer, ophold i et andet land. Der er lange ventelister. I Danmark er det for tiden kun København, Hillerød og Aarhus, der er med i fribyordningen.

Komitéer
International PEN har fire stående komitéer: Women Writers Committee, Writers in Prison Committee, Writers for Peace Committee og Translation and Linguistic Rights Committee, som jeg er medlem af.
Oprindelige sprog, minoritetssprog og sprog generelt er centrale for ytringsfriheden. Den internationale kongres vedtager normalt en stribe resolutioner. Vejen til at få et resolutionsforslag fremmet går sædvanligvis gennem en komité. Der var fremsendt fem forslag til resolutioner, der alle blev vedtaget: En resolution om knægtelse af ytringsfriheden i Cuba. En resolution om at løslade Julian Assange, en resolution om trusler mod ytringsfriheden, en resolution om krigen i Ukraine og endelig en resolution om retten til at bruge det kurdiske sprog.



Foto: Gustav Larsson

Debatter
Forfatteren Siri Hustvedt holdt en blændende åbningstale om sprog og identitet. På et særskilt arrangement lod hun sig interviewe. 



Foto: Jørgen Christian Wind Nielsen

 

Den tidligere præsident for International PEN Jennifer Clement blev interviewet om blandt andet kvinders situation i Mexico. Svensk PEN, der var værter for kongressen, opfordrede til protester mod Tyrkiets krav om personer bosiddende i Sverige og Finland som betingelse for NATO-medlemskab. En form for menneskehandel. 


Foto: Marianne Østergaard

 

Der var en aktion, hvor de kvindelige delegerede klippede lokker af deres hår i solidaritet med kvinderne i Iran. Formentlig vil International PEN have fokus på ytringsfrihed i forbindelse med klima i de kommende år, ihukommende mordene på en journalist og en forsker i Brasilien.

Nordisk netværk
Som en bonus i forbindelse med kongressen blev der stiftet et nordisk netværk, der dels skal arbejde med strukturændringer i International PEN, dels skal tage fælles initiativer på en række områder.




Dansk PEN
I Dansk PEN har vi netop stiftet et Afrika-netværk, og et sprognetværk er på vej. Stort fokus har vi også på fribyer og forfattere, der er udsat for risiko.

Jørgen Christian Wind Nielsen
Bestyrelsesmedlem af Dansk PEN, delegeret på kongressen i Uppsala

 

Billede 1: Charter på bærepose
Billede 2: Innocent Bahati
Billede 3: Delegerede
Billede 4:Siri Hustvedt
Billede 5: Nej til menneskehandel
Billede 6: Kongreslogo

 

Hashtags

#pencongress

#powerofwords

#emptychair

Læs alt om International PEN og Dansk PEN her


International PEN

Dansk PEN



 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023

TLRC Update #3/2023