Koranloven - Dansk PENs høringssvar

 



Invitation til debat om "utilbørlighedsloven"

Torsdag den 28. september kl. 16.30 til 18.30
Dagbladet Informations kantine, København K 

Bestyrelsen ser det som Dansk PENs rolle og primære opgave i en dansk sammenhæng, at fremme den argumenterende samtale i en ofte ophedet offentlig debat om ytringsfrihedens væsen, fordringer og begrænsninger. Som forening byder vi uenighed velkommen. I bestyrelsen er vi heller ikke altid enige og ønsker ikke at være det, men vi opfordrer til, at samtalen, skønt den til tider er højlydt, skal foregå argumenteret. Ikke mindst, når det drejer sig om følsomme emner, som det f.eks. har været tilfældet med den aktuelle diskussion om lovgivning imod koranafbrændinger.

Nu er regeringens lovforslag lagt frem til vedtagelse i nær fremtid. Forslaget er betydeligt mere omfattende end først varslet, og det har fået Dansk PENs bestyrelse til, den 18. september, at afgive høringssvar til justitsministeriets strafferetskontor. Af høringssvaret fremgår blandt andet:

"(Der) kan der være god grund til at overveje indgreb mod uargumenteret hadsk tale, der rummer trusler. Når Dansk PEN ikke desto mindre tager afstand fra regeringens lovforslag, er det selvsagt ikke for at bakke op om hadske ytringer i det danske samfund, men fordi lovforslaget de facto er et anslag mod ytringsfriheden."

Bestyrelsen er klar over, at ikke nødvendigvis alle foreningens medlemmer bakker op om kritikken. Derfor holder vi et debatmøde om lovforslaget den 28. september.

PROGRAM

Charlotte Engberg indleder mødet med en gennemgang af bogbrændingernes historie.

Herefter består panelet af Cathrine HassePer Øhrgaard og Niels Ivar Larsen, alle medlemmer af PENs bestyrelse.

Til mødet har vi  inviteret en række kritiske udspørgere, der med forskellige indfaldsvinkler har kvalificeret den offentlige debat med argumenter for og imod lovforslaget, men der vil selvfølgelig være plads til kommentarer og spørgsmål til panelet fra alle deltagere.

Tilmelding er nødvendigt og skal ske senest den 26. september til pen@pen.dk

Mødet er primært for medlemmer af PEN og PENs støttekreds, men andre er også velkomne. Deltagelse via zoom er muligt for PEN-medlemmer bosat udenfor København, De kan ved tilmelding få tilsendt et zoom-link.

                                                          ---
T.o. Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Kunstnerråd har også indgivet høringssvar og vi er bekendt med, at Dansk Forfatterforening forbereder noget tilsvarende. Desuden har Danske Bladtegnere kritiseret lovforslaget, hvilket kan ses på deres hjemmeside.

HØRINGSSVAR
til
Justitsministeriets forlag til Lov om ændring af straffeloven (Forbud mod utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund)
 
Ytringsfrihed er en grundpille i demokratiske samfund, fordi det er gennem udveksling af frie tanker, vi bliver myndige, oplyste borgere. Sagen om bogafbrændinger er et anslag mod ytringsfriheden af to grunde. Selvom borgere er frie til at ytre sig på primitive måder i demokratier, så kan hadsk tale og direkte hånende adfærd virke negativt tilbage på friheden til at ytre sig. I den hadske og forhånende tale ligger trusler skjult, og flere undersøgelser har vist, at det kan afholde folk fra at deltage i debatter, når deres tro, holdninger, køn eller seksuelle præferencer lægges for had i det offentlige rum.
 
Derfor kan der være god grund til at overveje indgreb mod uargumenteret hadsk tale, der rummer trusler. Når Dansk PEN ikke desto mindre tager afstand fra regeringens lovforslag, er det selvsagt ikke for at bakke op om hadske ytringer i det danske samfund, men fordi lovforslaget de facto er et anslag mod ytringsfriheden. Lovforslaget er åbenlyst ikke gennemtænkt og ikke diskuteret med relevante aktører i civilsamfundet. Forslaget vil ikke fremme, sikre og beskytte ytringsfriheden i Danmark. Tværtimod. Det kan bruges politisk mod de mennesker, der kæmper for ytringsfrihed og mod hadsk tale.
 
At lovgive mod hadsk tale mod grupper uden at rokke ved demokratiets grundpiller er ikke nemt. Der må andre løsninger til. Disse løsninger består blandt andet i at styrke de mange frivillige i Danmark, der arbejder med at sikre andres frihed til at ytre sig herhjemme og i udlandet. Det er sigende, at kulturelt tonedøve politikere ikke har inviteret de relevante kunstneriske foreninger og kulturelle institutioner/organisationer til at give høringssvar. Det er ikke mindst deres medlemmers frihed til at ytre sig kunstnerisk, der risikerer at blive strafbare handlinger, hvis loven vedtages. Derfor må PEN tage afstand fra det foreliggende lovforslag og opfordre politikerne til at finde andre løsninger på de sikkerhedsmæssige, økonomiske såvel som diskriminerende udfordringer, som den aktuelle situation med koranafbrændinger har skabt.
 
På vegne af Dansk PENs bestyrelse

Cathrine Hasse                                       Mille Rode
Præsident                                               Generalsekretær

Dansk PEN Nyhedsbrev 20. september 2023

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023

TLRC Update #3/2023