PEN Internationals årsmøde i komitéen for ”Skribenter i fængsel – Writers in Prison Committee, WiPC - maj 2023

 

Præsidenten for Dansk PEN Cathrine Hasse har sendt disse rejsebreve fra PEN Internationals årsmøde i komitéen for ”Skribenter i fængsel – Writers in Prison Committee, WiPC, 13/5-2023
 
Brev 1 fra Zagreb
I disse dage, 11-14 maj, holder PENs internationale komité for skribenter i fængsel (Writers in Prison Committee, WiPC) årsmøde i Zagreb. Mange af PENs medlemmer har været i fængsel og har fået støtte fra PEN til at komme ud. På dette årsmøde får vi deres historier.

Præsidenten for Dansk PEN Cathrine Hasse med en ledig stol - 
"empty chair"
 
Det gælder forfatter Ma Thida fra Myanmar, der nu er forperson for WiPC. Hun blev i 1994 idømt 20 års fængsel for at: ”bringe den offentlige fred i fare, have kontakt med ulovlige organisationer og distribuere ulovlig litteratur”. Hun blev løsladt som følge af internationalt pres efter 6 år.
 
Det gælder forfatter, blogger og journalist Firas Shamsan fra Yemen, der blev arresteret under det Arabiske forår og sat i en celle stuvet sammen med 35 andre personer, der både talte kriminelle narkohandlere og dissidenter. Det gælder også skribenter som for eksempel forperson for PENs fredskomité, Germán Rojas, der sad i fængsel i Chile efter militærkuppet i Chile i 1973 og måtte skrive sine digte på bagsiden af papiret fra konservesdåser og som stadig får tårer i øjnene ved at tænke tilbage på den hårde tid.
 
Og det gælder i dag også unge mennesker som Katherine Bisquet fra Cuba, der har været i husarrest til for nylig for at protestere mod det cubanske styre og Taciana Niadbai fra Belarus der ikke er i fysik fængsel men i eksil efter at PEN i Belarus blev forbudt i 2021. Som mange andre forfattere, der er flygtet fra undertrykkende regimer, siger hun at selv om eksilet i sig selv føles som et fængsel, så er PEN Belarus holdt levende blandt foreningens medlemmer uden for landets grænser.

Taciana Niadbai fra Belarus
 
På mødet er der mange såkaldt ’tomme stole’ hvor forfattere, der afsoner fængselsdomme netop nu skulle have siddet – f.eks. Mahvash Sabet fra Iran, der blev arresteret den 31. juli 2022 af de iranske myndigheder på grund af ubegrundede "spionage" -anklager. Myndighederne har sendt Sabet til Evin-fængslet i Iran, hvor hun tidligere har siddet fængslet. På samme måde præsenteres deltagerne i mødet ca. hver anden time for historien bag en tom stol fra lande som Peru, Ukraine, Tyrkiet, Rwanda, Kina.
 
Det er en kerneopgave for såvel den internationale organisation PEN International og dens danske afdeling Dansk PEN at støtte disse fængslede forfattere. Både ved at holde kontakt, minde dem om at de ikke er glemt og opmuntre dem i fængslet og ved at kræve at de berørte regimer løsladelser fangerne.   
En del af vores arbejde i PEN: ikke bare kæmpe for ytringsfrihed, men at viser solidaritet med de skribenter, der kommer i problemer for at bruge den.
 
Cathrine Hasse
Præsident for Dansk PEN
 
Brev 2 fra Zagreb
Den 12. maj præsenterede PEN sin internationale liste over sager på den internationale komité for skribenter i fængsel (Writers in Prison Committee, WiPC) årsmøde i Zagreb: 
 
ImpunityReigns – Writers Resist: PEN International Case List 2022
 
(”Straffrihed hersker - forfattere modstår: PEN International Case List 2022”) Der blev redegjort for arbejdet med at dokumentere hver eneste forfatterskæbne, der er nævnt i rapporten.
 
PEN International indsamler sine oplysninger fra en lang række kilder og søger at bekræfte sine oplysninger gennem mindst to uafhængige kilder. Kilderne omfatter pressemeddelelser, rapporter fra enkeltpersoner i lokale regioner, rapporter fra andre menneskerettighedsgrupper, PEN-medlemmers egne rapporteringer, oplysninger fra embedsfolk på ambassader, akademiske værker, fangernes egne familie og venner, oplysninger fra advokater og eksilgrupper. PEN samarbejder også med andre internationale NGO'er, såsom ARTIKEL 19, udvalg til Beskyttelse af Journalister, Freedom House, Index on Censorship og Reporters Without Borders.

 
Samme dag diskuterede WiPC, hvordan ærekrænkelse via sociale medier og såkaldte SLAPP-strategier i stigende grad anvendes til at lukke munder på kritiske skribenter over hele verden.
 
SLAPP står for "Strategic Lawsuit Against Public Participation" - en strategisk anlagt retssag, som primært anlægges for at afskrække en person fra at ytre sig. Den type retssager har man set i f.eks. Kroatien, Tyrkiet og Spanien, ligesom digital forfølgelse er et udbredt fænomen, hvor stater forsøger at gøre en skribent bange for at ytre sig ved åbenlyst eller gennem bagmænd at bagvaske et offer på nettet.
 
 I det hele taget fylder de digitale teknologier og sociale medier mere og mere i forfølgelsen af skribenter. Fra at være et redskab til frie muligheder for ytringer, er de f.eks. i Indien i stigende grad blevet brugt som et redskab til at forfølge regeringskritiske stemmer. Magthavere anvender også deres magt til at lukke for internettet når og hvor det passer dem for at standse kritiske røster, som det f.eks. skete i Myanmar. 
 
Organisationer som PEN, der blev oprettet i 1921, har brug for mange nye ressourcer for at kunne holde trit med den digitale udvikling. Med fremkomsten af AI i form af ChatGPT og digitale overvågningsredskaber som ansigtsgenkendelse og spionudstyr i private mobiler har regimer fået helt nye redskaber til at undertrykke deres borgere.  

Firas Shamsan fra Yemen
 
Som modsvar har mange PEN-centre udvist stor kreativitet i at udvikle nye redskaber såsom en populær podcast om PENs tomme stole i Sydafrika – ” The Empty Chair” her/.
 
Svensk PEN har skabt nye digitale muligheder for at læse forfulgte forfattere på det svenske online magasin Pen/Opp her/. 
 
Engelsk PEN opfordrer til at man skriver til de forfulgte forfattere via hjemmesiden pen-writes her/.
 
Endelig kunne PEN Norge præsentere resultaterne af igennem 5 år at have fulgt en retssag mod en række forfulgte tyrkiske aktivister. Ved at følge retssagen så tæt og dokumentere hvert et skridt systemet har foretaget sig i retssystemet, er det lykkedes at påvise så mange fejl i retssagen, at man endog har fået den tyrkiste stat til ændre visse love, her/.
 
Selvom PEN har hele verden som sit fokus kan det ikke undre at krigen i Ukraine har fået særlig opmærksomhed på dette årsmøde, hvor et offentligt møde om den europæiske identitet fra murens fald til nu sluttede mødet den 12. maj. Her blev også forfatteren Server Mustafayev (fra Ukraine/Besat Krim) præsenteret som en af PENs mange tomme stole på årsmødet. Tomme stole, hvor der ingen sidder, fordi de personer, der skulle have siddet der, er i fængsel. 


Server Mustafayev er en krimtatarsk menneskerettighedsforkæmper, der den 16. september 2020 blev idømt fjorten års fængsel af en russisk militærdomstol udelukkende for at udøve sine menneskerettigheder og forsvare andres rettigheder.
 
Cathrine Hasse
Præsident for Dansk PEN
Har du at gøre med det skrevne og talte ord? Går du ind for ytringsfrihed og ønsker at sige fra, når den bruges til hadefuld tale? Så bør du nok være medlem af Dansk PEN.
Skriv til pen@pen.dk Mere på vores hjemmeside 
 
Se billeder fra Zagreb her/. 
 
 
 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023

TLRC Update #3/2023