Dansk PEN Afrikanetværk

 


Dialog med Afrika: Litteraturfestival oktober 2024

Dansk PEN og Dansk PEN Afrika arbejder på at arrangere en konference om afrikansk litteratur i efteråret 2024. Det springende punkt er naturligvis finansieringen. Her er vores oplæg:

Dialog med Afrika: Lær Afrika at kende gennem litteraturen


"Although I am punished for my writing, I am not ashamed of my crime".
Dr. Stella Nyanzy, Ugandan activist, academic, and poet.


I dansk PEN har vi via vores kontakter i PEN International kontakt med skribenter over hele kloden. Vi opfatter bøger og ytringsfrihed som vejen til international forståelse og samarbejde. 

I Dansk PENs Afrikanetværk har vi siden 2022 holdt møder og arrangementer for at udbrede kendskabet til afrikansk litteratur og kontinentets problemer med ytringsfrihed. Nu søger vi midler til en konference i efteråret 2024, der vil sætte fokus på mulighederne, vilkårene og begrænsningerne for at skrive, også skrive på lokale sprog, inden for forskellige afrikanske kulturer, som de repræsenteres i litteraturen. 

Vi ønsker at invitere tre meget forskellige afrikanske forfattere til en litteraturfestival i Danmark, hvor de i debat med herboende afrikanske litterater eller danske afrikaspecialister sætter fokus på Afrika lige nu med udgangspunkt i den beskrevne vinkling. De tre forfattere, der har givet tilsagn er:  Tidligere vinder af Goncourt-prisen, senegalesisk fødte Mohamed Mbougar Sarr (Menneskets dybeste erindring) og den ligeledes fremragende zimbabweanske  forfatter Tsitsi Dangarembga (Nervøse tilstand) samt den ugandiske forfatter og menneskerettighedsforkæmper Kakwenza Rukirabashaija.
 
Ved ydermere at inddrage den gruppe af danske forfattere og forlæggere, der  er blevet inspireret af mødet med forskellige kolleger eller blot af forskellige lokaliteter på det afrikanske kontinent (fx forfatterne Thomas Boberg, Peder Frederik Jensen, og forlæggeren Vagn Plenge) eller som selv har afrikanske rødder (som forfatterne Quali Sørensen eller Alexandre Nsoni).
 
Festivalen vil med denne kombination række ud til et stort nyt publikum i Århus og København, der vil få en introduktion til det afrikanske kontinents mangeartede kulturer, de politiske miljøer, vilkår for skribenter og indsigter i hverdagslivet som de kommer til udtryk i forfatterenes værker. 

Gennem en sådan konference, med oplæsning, oplæg og debat, vil  Dansk PEN kunne bidrage til at udbrede kendskabet til det afrikanske kontinent generelt, der i de senere år er blevet fremhævet som et nyt fokusområde for det danske samfund. Der mangler initiativer, der kan åbne for nye indsigter og forståelser. 

Litteraturfestivalen vil ved at forbedre vilkårene for kulturelle udvekslinger mellem områder af det afrikanske kontinent og Danmark, styrke ytringsfriheden herhjemme og på det afrikanske kontinent og bidrage til yderligere at facilitere udbredelse af kendskabet til den diverse afrikanske litteratur og kultur herhjemme mv. 

 
Afrikanske stemmer 
Geopolitiske ændringer ændrer landenes indbyrdes relationer. Magtrelationer ændres. Lande, der tidligere ingen stemme havde i international politik, får en stemme, får indflydelse og får magt. Blandt andet i kraft af stormagternes rivalisering.  Inden og Afrika er tidstypiske eksempler. Men Afrika er ikke et land, det er et kontinent med mere end 50 lande.     

Folketinget har vedtaget en ny pragmatisk udenrigspolitisk strategi, der blandt andet har til formål at optimere mulighederne for at Danmark kan bevare politiske, kulturelle og økonomiske interesser i Afrika.  

I Dansk PENs Afrikanetværk ønsker vi også at styrke relationerne til Afrika, men med en mindre pragmatisk tilgang end der lægges op til i regeringens strategi. 
Afrika er typisk et kontinent, der i høj grad er berørt af klimaforandringer. Afrika har en meget høj befolkningstilvækst. Mange afrikanske lande er i gang med at omdefinere deres identitet og kultur, set i et postkolonialt perspektiv. De afrikanske lande kommunikerer officielt på de tidligere koloniale sprog: Arabisk naturligvis nord for Sahara, engelsk, fransk, portugisisk, swahili syd for Sahara.

Rigtig meget afrikansk litteratur skrives på disse sprog og markedsføres på disse sprog til et internationalt publikum. Men i Afrika tales myriader af sprog, hvoraf mange langsomt genfinder tidligere tiders status. 

Der er mange grunde til at interessere sig for Afrika lige nu. Mange forfattere og skribenter bidrager til at fortolke og beskrive. Nogle bliver inviteret til Europa for at give deres bud på det nye Afrika, tildeles priser osv. Andre flygter hertil fordi deres livsomstændingheder ikke tillader dem at blive. Men mange bliver og kæmper for bedre vilkår – andre har allerede opnået landevindinger vi kan lære af herhjemme.  

Litteratur giver en enestående mulighed for at nedbryde mure og fastlåste skyttegravspositioner mellem folk, der hader hinanden. Det var baggrunden for PENs charter i 2021 der findes her på dansk/. 

Det er gennem litteratur at mennesker får nuancerede indblik i hinandens kulturer. At læse en bog eller et digt er at gå i dialog med andre menneskers tanker og følelser. Hvordan er det at leve i forskellige afrikanske lande som Etiopien, Namibia, Somalia? Hvordan er det som Tsitsi Dangarembga skriver om sin hovedperson Tambu at føle sig så nedtrykt som en dyb afgrund, uden noget at se frem til blandt andet fordi hvide kolleger tager æren for dine præstationer selv i dit eget land. Hvordan er det at blive forfulgt for sine ytringer eller frosset ud af et fællesskab. Hvordan er det som dansk forfatter at møde kærligheden til et helt kontinent som Thomas Boberg gør i Africana. Eller vende tilbage til et land, der engang var smukt og fredeligt, som så blev splittet mellem stridende parter, en strid som nu lever i menneskene selvom krigen er forbi, som Qaali Schmidt-Sørensen oplevede det i Somalia?  

De afrikanske forfattere PEN har kontakt med giver os alle mulighed for at krydse landegrænser uden at flytte os fra sofaen. Gennem vores møder i litteraturen udveksler vi tanker og gør forståelser dybere og bidrager dermed mere positivt til at løse politiske eller internationale konflikter end krudt og kugler. 

Det kræver vi får lov at ytre os frit og at civilsamfundet understøttes i disse dialoger (og at politikere forstår at kultur er væsentligt for al udenrigspolitisk stof).  

Desværre er det ikke alle sprog, alle stemmer, der bliver hørt. Censur, mangel på ytringsfrihed og direkte repression er desværre udbredt. I PEN International opdateres løbende en liste med litterater, forfattere, journalister, sangere med flere, der kommer i fængsel, udsættes for eller trues med tortur, tvinges i eksil, eller som simpelthen forsvinder. Fra PEN Internationals case list 2022 citeres: 

“Our annual Case List provides a global overview of attacks, imprisonment and persecution of writers and those who use the written word to express themselves, including an overview of key events that have impacted on freedom of expression by regions, and a summary of cases of concern to PEN”. 

Se den her/.
  
Det er denne problemstilling vores litteraturfestival skal være med til at rette op på.


Organisation, outreach og samarbejde 
Konferencen vil blive arrangeret af Dansk PEN Afrikanetværk i Dansk PEN, i et samarbejde med relevante danske foreninger og organisationer i både Århus og København (hvor festivalen højst sandsynligt finder sted på Godsbanen i Århus og i Trinitatis i København). Ambitionen er også at involvere og invitere samarbejdepartnere i Norge og Sverige. Men vores interesse retter sig først og fremmest mod et nyt dansk publikum, der både kan rumme de læse-interesserede, de der interesserer sig for afrikansk politik og ytringsfrihed samt erhvervsliv og små og mellemstore virksomheder med en interesse i at udvide kendskabet til afrika. Andre interessenter er også medier og politikere.

Konferencen vil finde sted i København og Århus, med streaming til alle andre interesserede i andre dele af PENs lokalmiljøer rundt om i landet. 

Konferencesproget vil være engelsk. Konferencen har en dags varighed i Århus og en dag i København samt et seminar i Århus på Århus Universitet. 
Arbejdsgruppen i Dansk PEN er Cathrine Hasse, der er formand, Trine Andersen, der er bestyrelsesmedlem, samt Jørgen Christian Wind Nielsen, der er bestyrelsesmedlem, repræsenteret i TLRC (se nedenfor) og Strasbourg som UNESCO World Book Capital (se nedenfor).
 
Kontekst 
Tidspunktet for konferencen spiller godt sammen med arrangementer i Strasbourg, med Strasbourg som UNESCO World Book Capital primo oktober 2024. Dansk PEN er i denne sammenhæng involveret i en workshop i samarbejde med CEATL, den europæiske organisation for foreninger for litterære oversættere. Dansk PEN er også repræsenteret i PEN Internationals komité for oversættelse og sproglige rettigheder, TLRC. Mulighederne for synergi og spredning er dermed store. 

Økonomi 
Arrangementet kan ikke lade sig gøre uden substantielle økonomiske tilskud. Derfor denne ansøgning. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

UNESCO World Book Capital 2024

FIT and CEATL sign the Barcelona manifesto

Kurdish Linguistic Rights in the Courtroom Report 2023